Hoeden en andere hoofddeksels

mannen hoed

Wanneer en waarom dragen we een hoed of ander hoofddeksel? Vroeger droeg bijna iedereen dagelijks een hoed, of het nu was om naar de bakker te gaan of voor een feestelijkheid, voor elke gelegenheid had men wel de gepaste hoed. Vandaag zien we dat veel minder, naast een bucket hat of vissershoed af en toe. Waarom dan niet meer? Is dit echt een modetrend die niet langer hip is? Er zijn nochtans veel redenen om toch een hoed of ander hoofddeksel te dragen, ze hebben niet alleen functionele eigenschappen, maar kunnen ook nog steeds gebruikt worden als mode object.

Een functioneel hoofddeksel

Natuurlijk dragen we soms wel eens een hoofddeksel. Dat hoeft dan geen echte hoed te zijn, maar kan ook iets simpeler zijn zoals een heren pet. In de winter kan een pet of muts gedragen worden om te beschermen tegen de kou. In de zomer kan je dan weer eerder een lichtere pet dragen om je hoofd te beschermen tegen de zon en verbranding. De pet kan ook dienen om de zon uit je gezicht te houden. Gelijkaardige hoofddeksels zoals bijvoorbeeld een vissershoed kan om dezelfde redenen gedragen worden in de zomer.

Hoeden als modetrend

Hoewel de voorgaande eigenschappen natuurlijk al al reden genoeg zijn om een hoed of pet te dragen, kan je er nog een stap bovenop zetten. Naast de functionaliteit kan je er ook ook nog voor zorgen dat je hoofddeksel er leuk uitziet, en bij de rest van je outfit past, of zelfs de kers op de taart is! Zo kan je ‘s winters de gewone muts door een klassieke hoed vervangen, dat is net zo warm, maar ziet er wel stijlvoller uit. In de zomer kan je de normale pet dan weer vervangen door een zomerse hoed in een lichte kleur of gemaakt van een licht materiaal. Voor elk hoofddeksel dat je sowieso al om zijn functionaliteit draagt, vind je wel een stijlvol alternatief.